Thursday, July 22, 2010

Kebebasan Terpimpin

»1. Kebebasan itu membinasakan kerana cuba mengambil sifat Tuhan. Hanya Allah yang tidak bergantung kepada mana-mana pihak.
2. Cabaran anak-anak kita yang dilepaskan ke Menara Gading bukan cabaran duit, silibus dan lain-lain tetapi cabaran kebebasan.
3. Jika di asrama ada ustaz bawa kayu batang pokok nangka ketuk katil Solat Subuh, kini tiada lagi.
4. Ramai musnah dengan ujian kebebasan.
5. Kebebasan mesti terpimpin – Dipimpin oleh prinsip
6. Demikian jugalah malah lebih sempurna, mekanisma di sebalik ungkapan Shahadah لا إله إلا الله
7. Intipati Laa Ilaaha Ilaallaah iaitu [Tiada yang paling utama dalam hidup ini melainkan Allah] bermula dengan ungkapan لا إله yang memberikan konotasi pembebasan. Tiada sesuatu apa pun yang menjadi pengawal ke atas diriku. Dan إلا الله pula mensabitkan prinsip yang memimpin kebebasan berkenaan bahawa hanya Allah satu-satunya Penentu keutamaan dalam hidup ini
8. Bagaimanakah mencapai ke arah itu?
9. Islam memesan kepada TAQWA. Bahawa Taqwa itulah yang menjadi enjin kepada keupayaan seseorang menghayati kalimah Shahadah tersebut.
10. Mengambil definisi praktis
11. Dialog antara Umar r.a. dengan Ubayy bin Ka’ab tentang Taqwa iaitu “Taqwa itu adalah seumpama melalui sebuah lorong yang penuh duri. Kaki dilangkah dengan penuh hati-hati berbekalkan ‘tahap sedar yang baik’ dan ‘kawalan diri yang optima’.
12. Intipati utama TAQWA ialah (i) kekal sedar (ii) kawalan baik ke atas diri
13. Remain conscious dicapai antaranya adalah melalui Basmalah kerana ungkapan Bismillah di awal perbuatan menyedarkan tentang tujuan / objektif.
14. Good self-control: membuat keputusan yang betul sebagai tindakan.
15. Bertaqwalah kepada Allah!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...