Wednesday, June 29, 2011

BARAH PANGKAL RAHIM DAN CARA MENCEGAH

assalamualikum buat perhatian kaum hawa yg amat ana sayangi ni ada sedikit bahan untuk antum baca..mengenai Barah...

td ana buka tv9 n tengok drama tajuk dia Pengorbanan Terakhir...

sedih sangat...
bayangkan pengorbanan seorg ibu nak melahirkan anak..

sepasang suami isteri ni...

inginkan anak...

mengandung kali pertama keguguran..

kali kedua pun sama ...

kali ketiga ni ok...tp berjga2 la...

sampai la satu tahap dia rasa letih n pendaharan belaku...tapi tak gugur..

n then doktor call dia bgtau kata dia kena barah tahap final la..time 2 doktor 2 bg 2 pilihan kalo dia teruskan hasran dia nak mengandung dia akan mati....

kalo dia wat kimotrapi n buang kensel 2 dia kena gugurkan kandungan..

dia tak mau n dia tanggung la..

tiba saat kelahiran dia tak mati lg..

tp sengsara la sebab barah dh merebak..

time 2 la rak dapt nak bendung sedih......

ni ana share cikit untuk antum baca....

Sariha Mohd Ali daripada Berita Harian melaporkan, masih ramai yang memandang remeh berhubung penyakit barah pangkal rahim walaupun ia menjadi pembunuh kedua wanita selepas barah payu dara. Mengikut kajian, setiap dua minit wanita mati di seluruh dunia akibat barah pangkal rahim, manakala setiap empat minit kes sama berlaku di kawasan rantau Asia Pasifik.

Ada kalanya, kematian itu membabitkan wanita muda yang tidak sepatutnya menjadi mangsa kerana mereka masih diperlukan untuk mendidik anak-anak dan mengurus keluarga, tetapi penyakit berkenaan tidak memilih mangsa sama ada tua atau remaja.

Walaupun ia agak menakutkan, barah pangkal rahim sebenarnya boleh dielakkan jika wanita mengambil langkah pencegahan awal menerusi suntikan vaksin bagi mencegah serangan virus Human Papillomavirus atau Papiloma Manusia (HPV) yang menjadi punca penyakit berkenaan atau menahan daripada terjadinya barah pangkal rahim bagi mereka yang sudah dijangkiti HPV.

Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Datuk Dr Abdul Aziz Yahya, berkata antara punca berlakunya barah pangkal rahim ialah wanita merokok, menggunakan pil perancang keluarga dalam tempoh lama, jangkitan HIV dan kerap melahirkan anak.

ujian pap smear

“Pengambilan vaksin hanya mampu mencegah 70 peratus daripada berlakunya barah pangkal rahim dan sebab itu, kita juga menggalakkan wanita supaya membuat pemeriksaan pap smear atau lumuran pap setiap tahun.

“Ini kerana, jika wanita mengalami tanda menghidap penyakit barah pangkal rahim, ianya dapat dikesan lebih awal melalui lendir yang diambil ketika melakukan ujian pap smear,” katanya dalam ceramah bertajuk `Barah Pangkal Rahim – Barah yang Boleh Dielakkan’ anjuran The New Straits Times Press (NSTP) Bhd dengan kerjasama GlaxoSmithKline Pharmaceutical Sdn Bhd, baru-baru ini.

Bagaimanapun, Dr Abdul Aziz berkata, wanita di Malaysia masih kurang melakukan ujian pap smear dan setakat ini, tiada undang-undang yang mewajibkan mereka berbuat demikian.

Katanya, tiada alasan untuk mereka enggan menjalani ujian berkenaan berikutan kemudahan kesihatan yang disediakan kerajaan sudah bertambah baik termasuk di kawasan kampung.

“Ada lima tahap barah iaitu jika berada pada tahap pertama, peluang mangsanya untuk hidup ialah 80 peratus, diikuti tahap kedua (55 peratus), tahap ketiga (25 peratus) dan hanya sembilan peratus untuk hidup bagi mereka yang berada pada tahap keempat.

“Jadi, lebih penting kita mencegah penyakit berbahaya itu lebih awal dengan mengambil suntikan vaksin dan disusuli pemeriksaan pap smear secara berkala,” katanya.

Kajian Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) di kalangan 100 wanita di negara ini mendapati 23 peratus daripada responden menyatakan mereka tidak perlu melakukan pap smear kerana menganggap tidak mungkin menghidap barah pangkal rahim.

Antara lain, faktor kesibukan menjadi penghalang dengan 18 peratus, diikuti malu (9.6 peratus) dan tidak pernah mendengar langsung (20 peratus).

Mengulas simptom barah pangkal rahim, Abdul Aziz berkata, wanita perlu melakukan pemeriksaan segera jika mengalami tanda luar biasa pada dirinya seperti haid tidak tetap, warna darah haid berbeza, berlaku pendarahan selepas bersama suami dan keluar lendir dengan warna berbeza berbanding biasa daripada vagina wanita terbabit.

“Mereka yang terdedah kepada penyakit barah pangkal rahim biasanya di kalangan wanita yang kerap melakukan hubungan kelamin kerana virus HPV diperoleh menerusi hubungan seks dengan lelaki.

“Ini bermakna, mereka yang berusia 45 tahun ke bawah, dinasihat mengambil suntikan dalam bentuk tiga dos ini yang mampu bertahan sehingga minimum sembilan tahun. Mungkin harga suntikan ini agak mahal iaitu antara RM600 hingga RM1,000, tetapi ia lebih baik berbanding penderitaan yang dilalui dan perbelanjaan yang perlu dikeluarkan jika sudah diserang barah pangkal rahim,” katanya.
Fakta: Barah pangkal rahim

* Punca kematian kira-kira 270,000 wanita setiap tahun.
* Di Asia Pasifik, dianggarkan 266,000 kes barah pangkal rahim disahkan setiap tahun dengan kira-kira 143,000.
* Ujian pap smear membolehkan doktor mengesan tanda awal barah pangkal rahim menggunakan prosedur kolposkopi iaitu peralatan mikroskop khas untuk melihat dinding serviks secara langsung.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...