Thursday, April 26, 2012

asam pedas huhuhu..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 kerat ikan krmbung, cuci bersih dan toskan
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa (@ serbuk perasa)
3/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Tambah cili kisar dan tumis hingga garing. Masa tumis ni kan letak 1/2 camca teh garam dan sedikit serbuk perasa (jika guna).
  2. Tuang air secukupnya. Kacau dan tambah sawi jeruk (tos dan perah). Bila mendidih, masukkan ikan dan tuang jus asam jawa, kacau perlahan dan sederhanakan api. Biar mendidih hingga ikan masak.
  3. Rasa dan jika perlu, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan bila ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan ulam-ulamman..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...