Tuesday, May 17, 2011

SAYYIDAH KHADIJAH AL KUBRA

Alhamdulillah, beribu-ribu kesyukuran sy pnjatkan kpd Allah s.w.t kerana berpeluang memperingati ketokohan Sayyidati Khadijah Al-Kubra,, insyaAllah suka sekali sy mahu berkongsi apa yg sy dapat , Sayyidah Khadijah lebih tertonjol sebagai seorang isteri kpd rasulullah s.a.w dan ibu kepada zuriat baginda saw..Rasulullah saw bersabda:

“Ada 4 wanita yang paling mulia dan penghulu segala wanita, mereka adalah Asiah bt. Muhazim, Maryam bt. Imran, khadijah bt. Khuwailid dan Fatimah bt. Muhamad”Sayyidah Khadijah Al-Kubra:

■Nama penuh beliau ialah Sayyidah Khadijah bt. Khuwailid ibn Asad ibn Abdul ‘Uzza ibn Qusay al Asadiyyah
■Tetapi salasilah keturunannya bertemu dengan keturunan nabi Muhammad saw pd moyangnya Qusay.
■Beliau merupakan wanita Quraisy yg desegani dan dihormati kerana Allah memelihara dan menjaganya daripada kekotoran jahiliah pada ketika itu.
■Sayyidah Khadijah sangat kaya kerana mewarisi harta kekayaan ayahnya dan bekas suaminya yg telah mninggal dunia.
■Setelah berkahwin dgn Rasulullah saw, beliau telah mggunakan segala dan semua harta kekayaannya pada jalan Allah, subhanallah, bisakah dicari orang sptnya sekarang nie, shingga beliau miskin, betapa besarnya jasa beliau shingga Islam smpai kat kita skrg nie.. smga Allah merahmati sayyidah khadijah. Amin…


Kenapa sayyidah Khadijah wajib dicintai? =)

■Kerana Sayyidah Khadijah dicintai Allah- Allah dan malaikat pernah memberi salam kepada beliau
■Orang yg pertama dicintai rasululllah saw
■Wanita yg sangat berjasa kpd Islam.
Kepada kaum adam:

■ Penceramah ada menceritakan tentang kaum adam perlu melayani isteri dan anak-anak dgn baik.
■“Sekiranya mahukan isteri sebaik khadijah jadilah seorang yang sehebat Rasulullah saw”


Di antara tips dan cara2 ntuk menjadi spt Khadijah ialah:

■ Bagi para remaja, sayyidah khadijah merupakan contoh terbaik kerana sebelum berkahwin beliau sgt menjaga diri beliau dr segala aspek spt menjaga akhlak, mempunyai tingkah laku dan peribadi yang baik.
■Apa yang penting ialah beliau memilih suami yg betul2 hebat iaitu rasulullah saw wlaupon rmai yg kaya dan berharta datang melamar beliau tetapi sebaliknya, beliau yg meminang rasulullah saw yg ketika itu tidak berharta.
■Membina keluarga mawaddah wa rahmah (penuh dgn kasih sayang & rahmat)
■Hormat menghormati
■Berlaku adil
■Allah sayang pd orang kaya yg merendah diri
■Sentiasa bermesyuarat dan berbincang
■Pembahagian masa yang seimbang
■Bertimbang rasa


Ganjaran mencontohi Sayyidah Khadijah:

■Mendapat ganjaran syurga yg terdapat istana yg dibuat drpada intan dan permata
■Mendapat kebahagiaan di dunia & di akhirat


Penceramah:

1. Ustazah Datin Hajjah Aminah bt. Hj. Zakaria

Beliau ada bg satu doa “ya Allah berikanlah kepadaku rezeki untuk merebut 5 perkara sblum datang 5 perkara..amin..”2. Al Habib Ali Zeinal Abidin Al Hamid

Subhanallah…mukanya sgt tenang

Beliau trtinggal flight ats sebb2 tertentu, tetapi setelah smpai di seminar, beliau memberi ceramah dgn fasih, jelas dan bersemangat selama 1 jam lebih tanpa henti.masyaAllah..

Doanya bisa membuatkan diri menitis air mata…3. Ustazah Halimah Alaydrus

Beliau diterbangkan khas dari Jakarta dan beliau penulis buku ‘Bidadari Bumi’ kata-katanya lembut dan sangat menyentuh perasaan “ ibu-ibu, kamu mengahwini suami mu satu paket, trima la suami mu sapaket itu”… dengan doanya yg sgt2 menyentuh hati mmbuatkan 1 dewan menangis & rmai yg naik ke pentas bersalam dan mencium beliau…4. Ustazah Asni bt. Abu Mansor

Sy x sempat dengar ceramah ustazah ni sebab ada program ilmu lain tp sempat jgk mendengar beliau berzikir di akhir slot beliau, subhanallah, suaranya sedap mcm xcaya gak blh tgk secara live, dia slalu handle rancangan ‘usrah’ di tv9.5. Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Hj. Siraj

Beliau mmg sgt keibuan, beliau telah mndapat tokoh sayyidah khadijah smpena maulidurrasul tahun ni, rumah Raudhatus Sakinah diasas oleh beliau.banyk maklumat yg diberikan termasuklah pasal kesihatan wanita sebab beliau merupakan doktor sakit puan.Alhamdulillah semoga Allah memberkati seminar ini, memberkati penceramah-penceramah yg hadir yg memberi ilmu dan termasukla kpd smua yang terlibat dengan seminar nie.. amin ya rabbalalamin….Mohon maaf andai ada salah silap saya dalam nota nie=)

Wassalam.. salam sayang ...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...