Wednesday, July 20, 2011

kek batik

jom try resepi ni hehehe

Bahan-Bahan

Marjerin 50g (atau lebih mengikut sukatan nak masak)
Susu pekat 1 tin
sMelo 1 pac kecil(boleh di dapati di kohalal n kedai menjual barangan muslim)
Biskut marie -sukat ikut kemahuan sendiri-
Serbuk koko -vagi yang inginkan rasa sedikit pahit-
Cara-Cara ;

Patah-patahkan biskut marie menjadi 4 setiap satu
Masukkan marjerin didalam periuk, tunggu sehingga cair.
Masukkan susu pekat dan kacau sehingga sebati bersama marjerin tadi. (masukkan ikut sukatan, nak manis kasi lebih) Perlahankan api
Masukkan smelo sedikit demi sedikit. Kacau sehingga smelo menjadi sebati.
Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan. Gaul sehingga mendidih dan sebati. Sedikit hancur tidak mengapa. padamkan api.
Angkat dan masukkan dalam loyang
Ambil plastik dan tekap-tekap sehingga mampat acuan berkenaan didalam loyang.
Masukkan acuan berkenaan didalam peti sejuk selama sejam.
Setelah sejam, keluarkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...